Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Екзарх Стефан
Навършват се 60 години от кончината на екзарх Стефан
    На 14 май 1957 година от този свят си отива една от най-значимите личности в историята на Българската православна църква – екзарх Стефан, първият признат предстоятел на възстановената самостойна Българска църква.
    Още като Софийски митрополит той е един от най-активните духовници в делото за спасяването на българските евреи. Паметно е неговото слово след молебена по случай 24 май през 1943 г., в което заклеймява плана за депортация на еврейското население. Той е признат и за забележителен богослов и проповедник; доктор по философия, автор на 26 книги, сред които “На път за Дамаск” (1932), “Българската Църква” (1932), “Същината на пастирското служение” (1935), “Религия и наука” (1937) и др.
    На 21 януари 1945 г. с 84 гласа от общо 90 е избран от епархийския събор за Български екзарх. Само месец след избора Вселенската патриаршия сваля схизмата от 1872 и признава автокефалията на Българската православна църква.
    През 1948 г., поради отказа на екзарх Стефан да приеме вмешателство от страна на комунистическия режим в делата на Църквата, той е принуден да подаде оставка и тя е приета от Св. Синод. Същата година властта се разпорежда той да бъде изселен в с. Баня, Карловско, където живее до смъртта си. Погребан е в съборната църква “Успение Богородично” на Бачковския манастир.
    Със съкращения от Православие България
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved