Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Алтернатива, май 2017
Излезе от печат майският брой на „Алтернатива”
    Излезе от печат майският брой на „Алтернатива”. Темата – „Азбука за вечната истина” – ясно показва, че фокусираме вниманието си върху делото на светите равноапостолни братя Кирил и Методий. А то, както сe казва в една от статиите, не е само азбуката, а много повече: „Те са ни показали Христос и пътя към Него, а ние като че ли не ги разбираме правилно. Там, в дълбочината е Бог като търсената Истина, за Когото са живели и умрели светите братя – нашите Просветители. Да живеем за Него – това е нормално, то е като да дишаш ... Съвременният човек, като че ли повече свежда нещата към своята човешка логика. А да обикнеш Бога и да влезеш или да приемеш Неговата логика, е доста трудно за човек, който мисли с критериите на философията на егоизма... А може би в търсенето на любовта, тази, в която има мир и свобода, е необходимо да упражним воля и постоянство?” („Между 11 и 24 май – опит за сближаване: образование и възпитание” – иконом Василий Шаган) Цялата статия
    Пристъпването към Бога, и с най-простичката молитва, може да постави началото на връзката ни с Него за цял живот... Когато влезем в тази връзка с Бога, ние умираме за себе си (за своето его) и така, в една лична връзка, намираме изцеление за всичко онова, което ни е отделило от Нашия Творец. Не е правилно да измерваме живота си само с дните, които изживяваме тук, защото Божият промисъл за нас от самото начало е да бъдем с Него завинаги. („Да бъдеш или да не бъдеш: себе си?” – игумен Трифон)
    Велико нещо е човек да разбере и приеме – аз съм този! Този, който се гневи, крещи, нервира се, чревоугодник е, нечист, хулител, каквото и да е. След като приемем, че сме такива, и го разберем, без болестни реакции, тогава можем да се молим с голяма духовна скръб, представяйки на Бога именно тази наша болест. Това е правилният път. Разбирам, че съм нечист и окаян, и веднага припадам в Божиите нозе, в нозете на Христос, и с голяма скръб чрез молитвата изповядвам своята болест и търся Божията милост. Разбирам и вярвам, че Бог е Този, Който ще ме помилва – не моите добродетели, не моите постижения, които са несъществуващи. („Не се хващай за котвата!” – Лимасолски митрополит Атанасий)
    Промяната е вътре в тебе, за да не останеш без радост в живота. Църквата иска да те промени вътрешно, а ние обикновено променяме външната страна. Витрина и външни неща. Играта се играе, когато се затвори вратата на дома и Бог ни гледа вкъщи – какво правим, как говорим, как се държим или как ставаме хладни и се хулим един друг. Там ще направиш твоя живот красив или нещастен. („Къде е радостта ми?” – архим. Андрей Конанос)
    Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.
    От сайта на Духовно – просветен център “Св. Архангел Михаил” - Варна
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved