Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Икона на Пресвета Богородица за храма в град Тараклия
Икона на Пресвета Богородица за храма в град Тараклия
    Приключи поклонническото пътуването до Молдова, организирано от Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” с благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Групата вярващи, водена от иконом Василий Шаган, взе участие в празника на град Тараклия на 6 май, в чест на 200-годишнина от построяването на храма „Св. Георги Победоносец”, и дари копие на иконата на Пресвета Богородица Вратарница в знак на духовното ни единство с българите в Бесарабия.
    Покана за това събитие получихме през месец март, когато в Неделя Кръстопоклонна ни гостуваха българи от Тараклия, водени от протойерей Николай Ворническу, на път за Атон с цел да поканят игумена на Зографския манастир на своя празник. Тогава се роди идеята да подарим втора икона на християните в Тараклия (след първата, на св. Георги, която подарихме миналата година). Изборът сега бе чудотворната икона на Пресвета Богородица Вратарница, а с изписването на копието се зае отново Петранка Аврамова, варненски иконописец. В Светлата седмица след Възкресение Христово група вярващи от Тараклия и Варна отнесе иконата на Света Гора. Там копието беше осветено при чудотворния образ на Божията Майка в Иверската света обител.
    В навечерието на празника на Тараклия християни от Варна отпътуваха за Молдова с иконата на Богородица. На 5 май беше организирано официално посрещане в центъра на града. Иконата, съпътствана от многолюдно шествие беше отнесена в храма и много вярващи от града й се поклониха още същия ден. Празничната литургия на 6 май отслужи Негово Високопреосвещенство Кагулският и Комратски епископ Анатолий заедно с много свещеници от Бесарабия, а от българска страна – иконом Василий Шаган и йеромонах Козма, по благословение на арх. Амвросий, игумен на манастира „Св Георги Зограф” на Света Гора. Сред официалните гости беше и президентът на Република Молдова Игор Додон. В службата взе участие и хорът за източно църковно пеене при храм „Св. Николай Чудотворец”, Варна, под ръководството на Мартин Димитров. Храмът беше препълнен с вярващи, които имаха възможност да се насладят на песнопенията във византийски стил.
    В следващите 2 дни българската групата посети храмовете в селата Копчак и Кайраклия, манастира в гр. Чадър-Лунга, участва в св. Литургия в гр. Твърдица, а на връщане се поклони на мощите на св. Параскева и св. Василий Велики в Яш.
    От сайта на Духовно – просветен център “Св. Архангел Михаил” - Варна
Икона на Пресвета Богородица за храма в град Тараклия Икона на Пресвета Богородица за храма в град Тараклия Икона на Пресвета Богородица за храма в град Тараклия Икона на Пресвета Богородица за храма в град Тараклия
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved