Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Тържествено честване на Свети Георги Победоносец
Тържествено честване на Свети Георги Победоносец (Гергьовден) - Празник на Българската армия и Ден на храбростта
    По установената през годините традиция във Варна, на 06 май тържествено бе почетена паметта на Божия угодник свети великомъченик Георги Победоносец. Празничната Архиерейска Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" отслужи Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, в съслужение с храмовото духовенство. Православни християни от целия град изпълниха митрополитския храм в радостното и тържествено честване на светия и просиял великомъченик. По този начин земната, войнстваща Църква почете паметта на вече пребиваващия в небесната тържествуваща Църква, славеща нашия Творец.
    Свети Георги, живеейки във времето на жестокия император Диоклетиан, който е известен с желанието си да върне езичеството, е нямало как като воин, който е християнин да остане жив. Това е било неминуемо свързване със смъртта, която обаче е отворила вратата на вечността, защото Бог прослави Своя Си воин и Своя великомъченик.
    С водосвет и благославяне на войнските части, техните знамена и оръжие продължи отбелязването на празника пред Катедралния храм. Приветствие от началника на отбраната – генерал-лейтенант Андрей Боцев за празника на Българската армия обяви капитан II ранг Стефан Стефанов, главен експерт в Щаба на Военноморските сили.
    Негово Високопреосвещенство заяви, че днес е Гергьовден, в който Българската армия отбелязва своя празник и благопожела на представителите на военноморския флот и на всички воини, от името на Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска епархия, да бъдат читави, тоест невредими, да имат силата и благодатта на Светия Дух, да имат радостта в своите семейства, в своите домашни църкви, да не изпитват скръбни обстоятелства, Бог да ги предпазва от безвременна и внезапна смърт. Митрополит Йоан благодари на представителите на военноморския флот за доброто отношение към Църквата, за съучастието в нейните празници и им пожела да имат безбедни дни и светия великомъченик да бъде с всички тях.
    След това започна празнично шествие от пл. "Св. св. Кирил и Методий" по бул. "Мария Луиза" до Община Варна, пред "Паметника на приморци, загинали в Сръбско-българската война 1885 година". В шествието взе участие ст. ик. Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, заедно с представители на областната и общинската администрации, представители на военноморския флот, на различни институции и организации, официални лица и голямо множество граждани и гости на града. Пред паметника бе извършена кратка заупокойна молитва и бяха положени венци и цветя.
    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия
Тържествено честване на Свети Георги Победоносец Тържествено честване на Свети Георги Победоносец Тържествено честване на Свети Георги Победоносец Тържествено честване на Свети Георги Победоносец
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved