Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан присъства на празника на медицинския университет Проф. д-р Параскев Стоянов
Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан присъства на празника на медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна
    На 5-ти май се проведе тържество на медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна във връзка с новите плавателни съдове на висшето учебно заведение. В своето слово Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан изказа благодарност към проф. Иванов и към академичното ръководство на университета за отправената покана и използва случая да се обърне към множеството млади хора, студенти по медицина, които се бяха събрали в този ден с думите:
    "Днес, вие вече имате и лодки. Някога Христос избра хора, които бяха обикновени рибари, но после им даде друга мисия да станат ловци на човеци. Светите апостоли възприеха онова велико проникновение на вярата и те възприеха Христос като свой Път, Истина и Живот.
    Днес, вие сте честити, че можете да учите в медицинския университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Може би, всички го осъзнавате и можете да надграждате над това с други нови идеи. Ние искрено ви желаем да отворите душите и сърцата си за вярата, която ще възпълва нашите недостатъци и ще лекува нашите немощи, чрез Божията благодат. Вяра, стъпила на здрави доктринални основи, аргументирана богословски, която отстоява повече от две хилядолетия.
    Приемете един скормен съвет от Нас. Пазете се от гордостта. Тя е майка на злобата, ненавистничеството, клеветата, лъжата и най-вече на осъждането.
    Църковното общество и медицинското общество най-добре знаят колко безпощаден е човешкия съд. Вие ще имате по-нататък прекрасната възможност, като лекари, хората да очакват от вас вашия професионализъм. Но те ще очакват от вас, най-вече вашата човечност, защото Бог това иска от човека - да бъде човечен във всеки един момент от живота. Вие ще имате радостта на човешката благодарност, но ушите ви ще чуят такива думи от човеци, които ако човек се размисли ще има прекрасна възможност да разбере колко изобретателен е човек в злото. Слава Богу, че човешкия съд е един, а Божият е друг. Затова ви пожелавам и пред Бога, вие да имате добра съвест, за да може онова, което ще изкажат някои злобни и горди човеци да мине като лек вятър покрай ушите ви, а никога да не влезе в сърцата ви.
    И понеже вече си имате лодки, да се върнем към тях. Ние ги поръсваме и имаме прекрасната въможност да го сторим, а вие като човеци да се качите на тях, да видите морската шир и да разберете, че морето е бездна. А вие и без друго знаете, че човешката душа е също бездна. Свети Пророк и Цар Давид каза, че "бездна, бездна призовава". В това призоваване е хубаво да се усети и Божието величие и вездесъщие от една страна, но да разбере човек, колко е малък и къде е негово място в този свят.
    На добър час с Божията благодат на помощ, безбедно плаване и попътен вятър."

    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия
Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан присъства на празника на медицинския университет Проф. д-р Параскев Стоянов Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан присъства на празника на медицинския университет Проф. д-р Параскев Стоянов Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан присъства на празника на медицинския университет Проф. д-р Параскев Стоянов Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит Йоан присъства на празника на медицинския университет Проф. д-р Параскев Стоянов
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved