Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
В Ловеч беше осветен новият Катедрален храм Св. Св. Кирил и Методий
В Ловеч беше осветен новият Катедрален храм "Св. Св. Кирил и Методий"
    Днес, 30 април 2017 г., 3 Неделя след Възкресение Христово - на св. жени-мироносици, по великата Божия милост в самия център на престолния за Ловчанска епархия град Ловеч бе осветен новият катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий" - дългоочаквано въжделение на поколения вярваши християни, Божий дом за хваление Господне, за моление, просвещение, освещение и спасение на народа Божий!
    В ранната априлска утрин величествената нова катедрала, изпълнена с възрадвани духовници, монашестващи, църковнослужители и миряни, посрещна за освещаването си Високопреосвещения Ловчански митрополит Гавриил - домакин на светлото тържество и главен ръководител на свещения градеж, Преосвещените епископи Знеполски Арсений - викарий на Пловдивския митрополит, и Белоградчишки Поликарп - викарий на Видинския митрополит, архим. Викентий Митев, архим. Йоан Страшников, йером. Михаил - игумен на Чекотинския манастир, свещ. Владимир Дойчев - директор на Синодално издателство, ставр. ик. Кънчо Кабадийски - председател на Ловчанския катедрален храм "Св. Троица", ставр. ик. Любомир Казашки - секретар на Ловчанска св. митрополия, множество духовници от Ловчанска епархия и други епархии на БПЦ.
    След като прот. Михаил Ковачев - председател на ЦН на освещаваната днес катедрала "Св. св. Кирил и Методий" - отслужи утринята, ок. 8,00 ч. започна чинът на освещаването, който бе възглавен от правоправещия епархийски архиерей митрополит Гавриил. Той прочете коленопреклонните молитви, в които изпроси преизобилната Божия благодат, която да пребъдва върху светия престол и в Божия дом и да се преумножава в сърцата на тези, които с вяра ще се молят в него и ще участват в отслужваните тук св. тайнства и богослужения.
    Освещаването премина при голяма тържественост и сърдечна молитвеност. Всички присъстващи изпитваха свещена радост от въздигането и освещаването на новата православна светиня в чест на просветителите на нашия народ и всеславянски първоучители св. братя Кирил и Методий. Докато в други части на Европа и света днес множество християнски храмове се закриват, продават или преотстъпват за алтернативно ползване (включително за ресторанти и дискотеки), в България се строят нови и нови православни храмове като крепости на православния български дух в прослава на Светата и Единосъщна Троица Отца и Сина и Св. Дух!
    поред Ловчанския митрополит Гавриил новоосветеният катедрален храм в Ловеч е замислен да бъде "пример за православно строителство и иконопис, за дърворезба и пр. Надяваме се, че храмът ще донесе благословение за град Ловеч, епархията и страната. Има примери от православния свят, че като се построи храм, нещата наистина тръгват към по-добре, защото има специално Божие благословение. За да бъде бъдещето ни добро, трябва да се потрудим за него, а Божието благословение няма да закъснее."
    С величествената си архитектура храмът напомня на ловчанлии за мечтата на техните прадеди, които още преди сто години копнеели в новата част на Ловеч да се съгради голяма църква, която да удовлетвори потребността им от пълноценен православен духовен живот и просвета. Днес техният копнеж е реализиран! Най-големият нов храм на България е завършен и осветен!
    Катедралата "Св. св. Кирил и Методий" е едно от знаковите дела в живота и архиерейското служение на Ловчанския митрополит Гавриил, за което духовниците и миряните на Ловчанска епархия, както и целокупната ни Църква благодари Богу. Защото построяването и освещаването й са светъл знак за възкръсването на вярата и любовта ни към Бога и ближните, свято дело, увенчано с успех в радостта и победата на Христовото Възкресение!
В Ловеч беше осветен новият Катедрален храм Св. Св. Кирил и Методий В Ловеч беше осветен новият Катедрален храм Св. Св. Кирил и Методий В Ловеч беше осветен новият Катедрален храм Св. Св. Кирил и Методий В Ловеч беше осветен новият Катедрален храм Св. Св. Кирил и Методий
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved