Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Велики четвъртък в митрополитски катедрален храм Успение Богородично
Велики четвъртък в митрополитски катедрален храм "Успение Богородично"
    На 13 април 2017 г., Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Вечерня с Василиева Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с Архиерея съслужи храмовото духовенство. Още от ранна утрин, храмът бе изпълнен от православни християни, които молитвено съучастваха в едно от най-дългите богослужения в църковния календар.
    Днес Православието отбелязва няколко събития, които са свързани с последните моменти преди доброволните страдания на нашия Спасител Господ Иисус Христос. Спомняме си онова, което Христос стори на своите ученици - уми им нозете. Спомняме си молитвата на Спасителя с кървава пот в Гетсиманската градина, Който ни дава пример, в молитвата да търсим утешение и опора сред скърбите в носенето на кръста в живота и в часа на приближаващата смърт. Спомняме си и предателството на Юда.
    На Велики четвъртък Църквата чества установяването на Тайнството Евхаристия. Евангелският текст, който се прочита днес ни запознава със събитията станали преди, по време и след Тайната Вечеря. Когато Господ Иисус Христос благословил хляба и виното определяйки ги като свои тяло и кръв: "И когато ядяха, Иисус взе хляба и, като благослови, преломи го и, раздавайки на учениците, каза: вземете, яжте: това е Моето тяло. И като взе чашата и благодари, даде им и рече: пийте от нея всички; защото това е Моята кръв на новия завет, която за мнозина се пролива за опрощаване на грехове." (Мат. 26:26-28).
    В края на богослужбата Негово Високопреосвещенство отслужи Тайнството Елеосвещение, с което помаза присъстващите, просещи изцеление от душевни и телесни недъзи. Тайнството се извършва само над болни християни, освен днес, когато се помазват съборно и болни, и здрави.
    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия
Велики четвъртък в митрополитски катедрален храм Успение Богородично Велики четвъртък в митрополитски катедрален храм Успение Богородично Велики четвъртък в митрополитски катедрален храм Успение Богородично
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved