Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Митрополит Йоан отслужи Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм Успение Богородично
Митрополит Йоан отслужи Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм "Успение Богородично"
    На 09 април 2017 г., на празника Вход Господен в Йерусалим, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света Литургия в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично". В съслужение с Архиерея бе храмовото духовенство. В богослужението взеха участие множество хора, които прииждаха, за да си вземат върбови клонки за благословение на семейството и дома.
    Негово Високопреосвещенство каза, че днес е шестата неделя от Великия пост и че тя завършва именно с този празник, свързан с неописуемото оживление на Божия народ, с особената тържественост и най-вече с голямото движение на народа, който желае да посрещне Христос. Този празник е празник на озарението на Божия народ, който очакваше Царя Израилев. Едно необичайно озарение, което донесе радост, донесе ликуване, донесе особено тържество, свързано с това, че много време народа на Израил очакваше някой да го спаси от робството и владичеството на римските императори и на Римската империя.
    Митрополит Йоан разясни защо Господ Иисус Христос е бил въсзеднал осле, а не кон, както в древността се посрещали прославените победители в слава. Защото Той не е имал за цел да освободи израилския народ от римското владичество, а да избави този свят от греха, смърта и ада, т.е. да победи дявола. И ето, че тази мисия на светата Църква и на Богочовека Христос се изразават в този вход не чрез друго, а чрез възсядането на Спасителя върху младо осле.
    Днес чуваме "осана", дума, която означава "спасение" или "помощ" в еврейския текст и "слава" в гръцкия текст, т.е. от Него е помощта, от Него е славата, в Него е славата и още повече – в Него е спасението.
    Но този ден е и начало на Христовите страдания, което през следващата седмица трябва да чуем, усетим и разберем. И както казваха "осана" (Ин. 12:13), така, същите тези хора, ще кажат "разпни Го" (Ин. 19:15).
    "Празника Цветница за християните е искрено, чистосърдечно и радостно посрещане на Спасителя, на Месията Христос, Който извърши нещо уникално в света. Това дело, което извърши Христос не е присъщо за един народ или за една държава, то важи целия свят" – каза митрополит Йоан.
    Негово Високопреосвещенство благопожела Бог да ни помага и укрепи в доброто, в утвърждаването на вярата и любовта.
Митрополит Йоан отслужи Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм Успение Богородично Митрополит Йоан отслужи Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм Успение Богородично Митрополит Йоан отслужи Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм Успение Богородично Митрополит Йоан отслужи Света Литургия на Неделя Вайа в катедрален храм Успение Богородично
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved