Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Архиерейска света Литургия в митрополитски катедрален храм Успение Богородично
Архиерейска света Литургия в митрополитски катедрален храм "Успение Богородично"
    На 26 март, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Василиева Света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично". Заедно с архиерея съслужиха предстоятелите на всички храмове в град Варна.
    След прочитането на Евангелието, Архиерят каза, че в четвъртата неделя на Великия пост честваме паметта на Свети Йоан Лествичник, който разглежда развитието на духовния живот на човека и възхождането му към Бога, сравнявайки го с възкачването на стълба – на лествица. Всяко едно стъпало свидетелства, че неговото изкачване променя човека към съвършенство. Но много пъти това изкачване е придружено и с трайно слизане. През живота си човек се старае да изкачва тази лествица за срещата си с Господа, но не всеки път успява. Причината се крие в слабата му вяра, в слабото му старание и в липсата му на дръзновение, след като е приел Христос да върви в Неговия път, истина и живот.
    "Току що прозвучаха евангелските думи, които свидетелстваха за едно. За онова, което Христос винаги правеше по време на Своето земно служение – изършването отново и отново на чудеса. Евангелистът описва какво е преживявал младият човек измъчван от беса. И как заради родителската молитва на неговия баща, за изявената вяра и моленето на Бог да помогне да изцери сина му, от една страна и от друга – да помогне на онова, което не достига във вярата на бащата, се случва действително това, което чухме – изцеряването на този млад човек. Тук прозвучават думите на свети апостол Павел: "Нашата борба не е против кръв и плът, а против поднебесните духове на злобата" (ср. Еф. 6:12). А след задаването на въпроса как да се борим с тях, имаше ясен отговор: "тоя род с нищо не може да излезе, освен с молитва и пост." (Марк. 9:29) – каза митрополит Йоан.
    В края на светата Литургия, Негово Високопреосвещенство благопожела да се потрудим в благоприятното време на поста, за да посрещнем възкръсналия Христос.
    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия
Архиерейска света Литургия в митрополитски катедрален храм Успение Богородично Архиерейска света Литургия в митрополитски катедрален храм Успение Богородично Архиерейска света Литургия в митрополитски катедрален храм Успение Богородично Архиерейска света Литургия в митрополитски катедрален храм Успение Богородично
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved