Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Божествена света Литургия на Благовещение в Катедрален храм Успение Богородично
Божествена света Литургия на Благовещение в Катедрален храм "Успение Богородично"
    С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан ик. Пламен Коларов отслужи Божествена света Литургия на Благовещение в Катедрален храм "Успение Богородично" в град Варна.
    Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан поздрави от свое име и от името на Епархийското ръководство на Варненска и Великопреславска Света Митрополия всички майки и всички жени. В своето поздравително слово митрополит Йоан благопожела здраве и сили на всички, които днес отбелязват своя празник.
    В тропара на празника се пее „Днес е началото на нашето спасение“. Великото Божие обещание се сбъдва, че ще се роди Спасителят на света. Евангелското четиво ни пренася в град Назарет. Архангел Гавраиил се явява и възвестява на Пресвета Дева Мария, че ще роди Спасителя с думите: "Радвай се благодатна! Господ е с тебе! Благословенна си ти между жените!“ ( Лука 1:28 ). Нейният смирен отговор е „ето рабинята Господня; нека ми бъде по думата ти.“ ( Лука 1:38 ).
    Благовещението отвори вратите на нашето спасение. На Царските двери неслучайно се изобразява архангел Гавраиил, който носи благата вест на Пресвета Дева Мария. Дверите към спасението са отворени именно, чрез Божията майка. Заставайки с лице към иконостаса можем да проследим и символиката във вертикално направление. Началото е Светото Благовещение, а най-отгоре се поставя Христовото Разпятие. Пресвета Богородица беше неотлъчно до Иисус Христос, дори стана свидетел на Неговата Кръстна смърт.
    Празникът Благовещение е неразделно свързан с образа на Пресвета Богородица. Поради тази причина 25 март е почитан от древност като християнският празник на жената и майката. Пресвета Богородица е пример за всяка жена и за всяка майка, защото в нея можем да открием идеал за служение, смирение и духовна красота. Пресвета Богородица и до днес е застъпница за всички човеци. Тя пренася своята смирена молитва пред Божия престол. Всеки, който застава с вяра и отправя молитва към Божията майка усеща нейната скорошна подкрепа, майчинската грижа и закрила.
    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия
Божествена света Литургия на Благовещение в Катедрален храм Успение Богородично Божествена света Литургия на Благовещение в Катедрален храм Успение Богородично Божествена света Литургия на Благовещение в Катедрален храм Успение Богородично Божествена света Литургия на Благовещение в Катедрален храм Успение Богородично
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved