Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Алтернатива, март 2017
Излезе от печат мартенският брой на „Алтернатива”
    Темата на броя насочва вниманието ни към празника Благовещение, единственият, който празнуваме по време на Великия пост. Поместена е информация за Акатиста на Пресвета Богородица, който Църквата чете всеки петък през поста, за да прибави тържественост при почитане на Божията майка.
    В изданието са включени само три статии, на стареца Мойсей Светогорец, митрополит Йеротей Влахос и архимандрит Йосиф, подбрани така, че да помогнат както на начинаещите, така и на напредналите в аскетическия подвиг на поста и борбата срещу страстите.
    На задната корица може да намерите информация за храмовете в гр. Провадия и по-специално за храм „Свето Благовещение”. В краткия анонс ви предлагаме редакторската колонка на броя, подготвена от иконом Василий Шаган: „Станах доброволен убиец на своята съвест”. Така се пее в едно песнопение през Великия пост. Какво ли е състоянието на човек, умъртвил своята съвест?
    Значението на думата съвест произхожда от по-старата вестта – знание. Заложено по някакъв начин дълбоко в нас, това знание не е обикновено, а такова, което ни спира от лошите неща и подсказва за добрите. Вътрешно и дълбоко чувство за доброто и за правдата. Но какво иска да каже човекът, станал доброволен убиец на съвестта си? Може би е изгубил това знание, а може би просто го е пренебрегнал или не се е справил, не е успял да се ръководи от него? А може би изгубил вяра? Във всеки случай зад тези думи се усеща голяма позната болка и с това всичко е казано.
    Човек не е еднозначно същество и трябва да си признаем, че трудно осъзнаваме кои сме ние, особено нашите душевни и духовни чувства – нашия вътрешен човек. Поради това понякога сме в безизходицата. Махваме на всичко с ръка и буквално бягаме и се крием от изобличителния и категоричен глас на своята съвест. Не винаги намираме сили да изберем пътя, който тя вече ни е подсказала. И така ден след ден, в своите неистови усилия за по-добър живот, забравяме за дълбокото вътре в нас. За съвестта и нейния глас, за ума, за душата и любовта. Изгубили връзката с Бога, ние се чудим как да живеем, как да възпитаваме децата, кой път да им покажем, как да ги опазим?
    Но ето, пред нас е образът на Божията майка. Когато нейният Архангелът я благовестил за раждането на Спасителя, тя вече е била готова да чуе и приеме цялото знание за нашето спасение. Нейната чистота и вярност са свидетелство, че животът под сянката на съвестта не е загуба, а придобивка на онова, което днес вече не ценим. Опитът на Църквата и особено на подвижниците открива и за нас, хората на 21 век, как трябва да живее човек, за какво е приоритетно да положим усилия. И тук възниква въпросът, готов ли съм аз да чуя този опит и това знание? И в своите пориви за чистота и правда какво избирам?
    Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.
    От сайта на Архангел Бг
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved