Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Откриха барелеф на екзарх Антим Първи
Откриха барелеф на екзарх Антим Първи
    Паметна плоча на първия български екзарх Антим Първи бе открита във Варна на едноименната улица. Откриването на плочата е в навечерието на националния празник - 3-ти март, като знак на признание към делото на първия български екзарх, борец за църковна и национална независимост.
    Поздравление по повод събитието отправи Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, а Кольо Хубенов, уредник на Музея на възраждането разказа накратко за живота и делото на Антим Първи. Атанас Михайлов Чалъков - Антим Първи е избран за първи български екзарх през 1872 година. През целия си живот той развива активна дейност за укрепване на Българската екзархия и за културно-просветното израстване на българския народ.
    След потушаването на Априлското въстание той е работил активно по запознаването на чуждата дипломация с последиците за българското население от разгрома. Заради патриотичната си дейност е свален от екзархийския престол от Османската власт и е заточен в Мала Азия. След освобождението си поема Видинската митрополия. Председател е на Първото Велико народно събрание.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved