Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Митрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей Критски
Митрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей Критски
    В старинен храм „Успение Богородично“ в град Варна бе отслужено Велико повечерие с трета статия на Великия покаен канон на св. Андрей Критски. Последованието беше изпълнено от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан. В това покайно богослужение взеха участие множество духовници от Епархията.
    Великият и покаен канон е написан в края на седми век от свети Андрей, архиепископ Критски, когото Православната Църква нарича „тайноводител на покаянието“, т.е. човек, който въвежда някого в тайната на покаянието. Песнопенията на Покайния канон бяха изпълнени от мъжкият църковен хор при Катедрален храм „Успение Богородично“. На вечерното богослужение присъстваха множество благочестиви християни.
    В своята проповед митрополит Йоан ни припомни, че св. Йоан Лествичник определя греха като болест. Грехът е отклонение от нормите на нравствено поведение, заложено в Свещеното Писание, особено в Новия Завет. Болестта разстройва човека във физически план, прави го немощен, несигурен и променя неговите действия. По същият начин и грехът прави човека неспокоен. Най-вече го лишава от мира Христов. Грехът е обзел съвременния свят, в който живеем. Днес гордостта се счита за начин на демонстриране на достойнството на човека. Гордостта обаче е грях. Тя е жесток порок и e в основата на всички пороци, за които говори и св. Андрей. Той изрича една прекрасна мисъл в третата част на канона: „Никой не е съгрешил, колко аз съгреших пред Тебе Господи. Помилуй ме и ме спаси.
    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия
Митрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей Критски Митрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей Критски Митрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей Критски Митрополит Йоан отслужи Велико повечерие с трета част от канона на св. Андрей Критски
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved