Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Архиерейска Света Литургия в Неделя Сиропустна
Архиерейска Света Литургия в Неделя Сиропустна
    На 26 февруари 2017 г., ден преди началото на Великия пост, в митрополитския катедрален храм "Успение Богородично" бе отслужена Света Литургия от Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.
    Неделя Сиропустна или Неделя на всеопрощението е последната от четирите неделни дни на трите подготвителни седмици преди началото на Великия пост, които са предназначени да помогнат на православния християнин в духовното му уединение и съсредоточеност. В нея си припомняме нашето падение в лицето на прародителите, затова е наричана още и Изгнание Адамово.
    След прочитането на Евангелието, в своята проповед митрополит Йоан каза: "Искаме да си спомним за Адам и Ева преди грехопадението, когато тяхната близост до Бога беше толкова дълбока, в такова благодатно, блажено състояние, че те можеха да виждат, да разбират езика на всяка жива твар, да чувстват любовта Божия. Те имаха обаче една заповед, една първа заповед за въздържание – да не вкусват от дървото за познаване на добро и зло. Защо ли? – Защото да познаеш злото, това означава да го приемеш в себе си."
    Постът е благоприятно време, в което човек да обърне особено внимание на своята цел. А имено Царството Небесно и живот за слава Божия. Според думите на свети Григорий Богослов – Бог създал човека, за да се възвисява той към Него, като се освобождава от земното, и да придобие нова слава. Тази нова слава може да принесе на Бога само човекът в своята свободна дейност за слава Божия. А славата Божия, като ръководно начало за свободната дейност на човека, да определя характера на целия му живот.
    В днешното Евангелско четиво чухме: "Не си събирайте съкровища на земята, дето ги яде молец и ръжда, и дето крадци подкопават и крадат; но събирайте си съкровища на небето, дето ни молец, ни ръжда ги яде, и дето крадци не подкопават и не крадат; защото, дето е съкровището ви, там ще бъде и сърцето ви." (Мт. 6:19-21)
    Днес честваме и паметта на светител Серафим, архиепископ Богучарски, Софийски Чудотворец. Навършва се една година от прославлението му. Преди началото на Литургията, Архиереят освети икона с лика на светител Серафим, която ще престои в северната част на катедралния храм.
    Днес, за празника, в София пристигна Тихвински епископ Мстислав, който през месец февруари 2013 г. донесе иконата на светите Царски мъченици, която се намира в южната част на храма. В своята проповед, митрополит Йоан благопожела, чрез думите на свети Димитрий Ростовски: "Бъдете като Серафим в молитвата си сутрин, бъдете като Херувим в труда си и бъдете като Ангел в отношенията си с ближните."
    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия
Архиерейска Света Литургия в Неделя Сиропустна title= Архиерейска Света Литургия в Неделя Сиропустна Архиерейска Света Литургия в Неделя Сиропустна Архиерейска Света Литургия в Неделя Сиропустна
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved