Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Алтернатива, февруари 2017
Алтернатива, февруари 2017
    Излезе от печат февруарският брой на „Алтернатива”. Тема на броя са подготвителните седмици преди Великия пост и смисълът на светата Четиридесетница. За какво всъщност се подготвяме? За къде сме тръгнали и с какъв товар? Какво да вземем в запас? Кои са опасностите и кои са верните ориентири по пътя от временното към вечното?
    Тази духовна немощ и болест на фарисейството се свързва и с наличието на друга вътрешна беда – да не се обръщаме към живота, а уплашени и несигурни за това, че нямаме живот, да се опитваме да създадем лъжлив свят и картина за себе си. Че това е лъжливо, се вижда от факта, че се отвръщаме от другите в опит да спасим себе си и да не се изложим на риск. Кога се отвръщаме от другите? Когато чувстваме, че сме изложени на риск, когато чувстваме, че другият е опасен, че може да се окаже по-добър от нас. Отвръщаме се от другия, за да се затворим в себе си и да се чувстваме силни. („Неделя на митаря и фарисея” – архимандрит Варнава Янку)
    Подобно на блудния син хората се отдалечават от Бога и разпиляват своето имане. Отдалечим ли се от Бога, Божията благодат бързо пресъхва… За човека действително настъпва глад, когато загубва благодатта… Той гладува така силно, че душата му изнемогва… Духовният глад е изпратен на земята като най-страшното наказание… Но когато човек се отдалечава от Бога, той не вижда със своите очи очевидното. Той не вижда храма, не вижда, че там може да насити своята душа… Да извлечем урок от тази притча, да се уподобим в покаянието на блудния син. Но да се подбуждаме към това всеки ден, защото ние всеки ден, дори много пъти през деня, отпадаме от Бога. („Неделя на Блудния син” – игумен Авраам Рейдман)
    Ще бъдем съдени според реалното приложение на своята любов. Тоест, не като отделни хора, а като членове на човешкото общество. Бог не създаде индивиди – автономни и независими. Той ни създаде, за да станем личности в общество на личности. И най-големите добродетели, ако останат просто индивидуални, са като чекове без покритие пред Великия Съдия. Защото не са намерили своето осъществяване в човешкото общество. Не са били остойностени в служения, в дякония. („Неделя Месопустна – на Страшния съд” – протойерей Георги Металинос)
    Ние живеем в свят, където се прави всичко, за да се отмени в масовото съзнание самото понятие за грях, като по този начин се отменят Божиите заповеди и нравственият закон. Ако няма нравствен закон, не съществува и грехът. И тогава е неразбираемо за каква прошка може да става дума. Колкото повече вглъбеният човек живее духовен живот и, следователно, колкото повече той узнава колко страшен е грехът, толкова по-силно се нуждае той от прошка – от Бога, от другия човек. И толкова по-лесно му е на него самият той да прости. Най-ужасното нещо, както винаги, е равнодушието, даването вид, че всичко е наред… („Неделя Сиропустна” - протойерей Александър Шаргунов)
    Що е св. Четиридесетница? Църковните химнографи отговарят така: „Св. Четиридесетница е атлетически стадион, открито море”. Порта към този стадион и пристанище към това море е Сиропустната неделя. Християните се трупат пред тази порта и на това пристанище, докато тръбите затръбят с песента „Приспе время, духовних подвигов начало...”. Портите към стадиона и пристанището се отварят и Църквата ни подканя: „Поприще добродетелей отверзеся, хотящии страдалчествовати, внидите...”. Християните влизат в стадиона не като зрители, а като атлети, които ще се състезават за венеца на живота; не като пътници, а като моряци, които ще откарат кораба на живота до тихия пристан на Обетованата земя. („Светата Четиридесетница” – bg-patriarshia.bg)
    Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.
    От сайта на Духовно – просветен център “Св. Архангел Михаил” при храм “Св. Архангел Михаил” - гр. Варна
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved