Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г

ДЗа калиграфията и още нещо
За калиграфията и още нещо ...
    През кратката междусрочна ваканция школите „Православни християнски ценности и традиции” към ОДК Варна отново събраха желаещи деца на допълнителни практически занимания. След като първия ден бяха правили макети на църква, а втория бяха говорили за Свещеното Писание, в сряда гостуваха при нас в Духовно-просветния център.
    Денят започна с кратка беседа в храма. Децата на практика провериха наученото за устройство му, за разположението на иконите на иконостаса. Но имаха и специална задача – да обърнат внимание на надписите на иконите. След това в залата на втория етаж техните учители, Стойка Димова и Юлия Христова, ги запознаха с шрифтовете, използвани от иконописците и в старите църковни книги, и поговориха за калиграфското изкуство. Някои от децата дори изпробваха своите умения и изписаха имената си. Накрая всеки си изработи книгоразделител с украси от старите книги, а някои използваха и 3D елементи.
    След свършената работа, докато се черпеха с бисквити и чай, децата имаха възможност да видят как се приготвя петохлебие, и да научат каква е тази традиция в Църквата. Така теоретичните знания от часовете за чудото с двете риби и петте хляба придоби по-реален смисъл.
    От сайта на Духовно – просветен център “Св. Архангел Михаил” при храм “Св. Архангел Михаил” - гр. Варна
За калиграфията и още нещо За калиграфията и още нещо За калиграфията и още нещо За калиграфията и още нещо
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved