Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г


Манастир Св. св. Константин и Елена
Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир "Св. св. Константин и Елена"
    Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в манастир "Св. св. Константин и Елена" в едноименния комплекс. В съслужение с Архиерея бяха ст. ик. Димитър Стоев, протосингел на Варненска и Великопреславска св. митрополия, прот. Стоян Василев, изпълняващ длъжността игумен на манастир "Св. св. Константин и Елена", ст. ик. Петко Минчев, предстоятел на храм „Св. пр. Илия“, ст. ик. Цветан Флоров, предстоятел на храм "Св. Петка", прот. Георги Петков, предстоятел на храм "Св. вмчк. Димитър" и дякон Любомир Георгиев, митрополитски дякон и секретар на Варненска и Великопреславска св. митрополия.
    На втори февруари светата ни Църква е отредила да отбелязваме Сретение Господне. Празник свързан със срещата с Господа на свети праведен Симеон Богоприемец и на света Анна пророчица, записана в Евангелието на св. ап. Лука (2:25-32).
    "Тогава имаше в Йерусалим един човек на име Симеон; и тоя човек беше праведен и благоговеен, и чакаше утехата Израилева; и Дух Светий беше върху него. Нему бе предсказано от Духа Светого, че няма да види смърт, докато не види Христа Господен. И дойде по вдъхновение в храма. И когато родителите донесоха младенеца Иисуса, за да извършат обичая по закона, той Го прегърна, благослови Бога и рече: сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата си с миром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що Си приготвил пред лицето на всички народи - светлина за просвета на езичниците и слава на Твоя народ Израиля."
    Вдъхновени като свети праведен Симеон Богоприемец от Светия Дух, членовете на Църквата могат да очакват своята собствена среща с Господа. И също като праведния Симеон могат да свидетелстват, че и те могат да напуснат света с мир, след като очите им са видели Божието спасение в лицето на Христа.
    Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благопожела на всички присъстващи: "Бог да помага на всички нас в днешния и в следващите дни. На празника Сретение Господне Ви приветствам и Ви желая Бог да окриля всички нас. Да ни подкрепя в нашите телесни и духовни немощи и да ни донесе нови благодатни срещи в Неговото име, които да са полезни за нашето спасение."
    От сайта на Българска Православна Църква
Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир Св. св. Константин и Елена Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир Св. св. Константин и Елена Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир Св. св. Константин и Елена Архиерейска света Литургия на Сретение Господне в манастир Св. св. Константин и Елена
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved