Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г

Алтернатива
Излезе от печат януарският брой на „Алтернатива”
    Излезе от печат януарският брой на „Алтернатива”. В изданието може да прочетете статии на архим. Андрей Конанос, монах Мойсей Светогорец, игумения Домника, йеродякон Петър Граматиков, свещеник Бобан Миленкович, свещеник Харалампос Пападопулос, а също така и редакторската подборка „Българката святост” за м. януари. Молитвата този път е за настъпилата нова година, а на задната корица предлагаме информацията за храм „Св. Евтимий, Патриарх Български”, строящ се във Великотърновския университет. Можете да закупите списанието от книжарницата в Духовно-просветния център или в някой от варненските храмове.
    В духовния живот често се случва да падаме в примката на нашето собствено аз. Стремим се максимално да протектираме себе си с особено внимание, за да не се изложим в очите на другите, а друг път изобщо не познаваме себе си, занимавайки се с хиляди други неща, сякаш става въпрос не просто за чужд, а за смъртоносен враг (т.е. собственото ни аз). Друг път се объркваме неприятно и трудно излизаме от това състояние, смесвайки смирението със смиренословието, което според св. Йоан Златоуст е по-лошо от гордостта. („Духовни опасности” - монах Моисей Светогорец)
    Повечето пъти зад думата „любов” реално крещим: „имам нужда от теб!”, защото другият играе роля на твоя майка, на твой защитник, играе различни роли. Затова е много важно да имаме мир със себе си. Как идва този мир? Живея в Църквата, имам връзка със светотайнствения живот на Църквата и едновременно се опитвам да приема своята вътрешна противоречивост… Помиряването с нашето Аз започва, когато признаем нашите вътрешни противоречия и повярваме напълно, че Христос ни обича не за това, което би трябвало да сме, а за това, което сме, и да избягаме от тази тревога, от тази невроза на „съвършенството”. („Църквата не е клуб на безгрешните” – свещеник Харалампос Пападопулос)
    Ние сега сме по теорията, но когато слушаш едно предаване, не си познал Христос. Да, може да стане някакъв невидим преход, от думите на хората или на някое предаване Господ може да направи плавен преход при нас, но това просто те кара да заподозреш, че става нещо, че съществува нещо, и да поискаш да намериш „многото”. Аз ти давам „малкото”, лек намек за чудесата и присъствието на Христос, но ти търси да видиш, да вземеш, да се наситиш. („Не разделяй живота си на части” – архимандрит Андрей Конанос)
    От сайта на Духовно-просветен център "Свети Архангел Михаил"
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved