Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г

Икона на Св. Богородица Неупиваема чаша
Акатист пред иконата на Св. Богородица „Неупиваема чаша” в храм „Св. Архангел Михаил”
    От началото на новата година по благословение на свещениците в храм „Св. Николай Чудотворец” всеки петък след св. Литургия ще се чете акатист пред иконата на Св. Богородица „Неупиваема чаша” в храм „Св. Архангел Михаил” (на ул. „27 юли” № 9) за изцеление на болящи братя и сестри, зависими към алкохол и наркотици. Всеки е добре дошъл да се присъедини молитвено. Имена се записват в книжарницата при храма.
    От началото на новата година по благословение на свещениците в храм „Св. Николай Чудотворец” всеки петък след св. Литургия ще се чете акатист пред иконата на Св. Богородица „Неупиваема чаша” в храм „Св. Архангел Михаил” (на ул. „27 юли” № 9) за изцеление на болящи братя и сестри, зависими към алкохол и наркотици. Всеки е добре дошъл да се присъедини молитвено. Имена се записват в книжарницата при храма.
    В духовно-просветния център при храм „Св. Архангел Михаил” периодично се провеждат срещи със свещеник за духовно обгрижване на зависими и близки на зависими, тръгнали по пътя към промяната.
    Във вторник (или в друг ден, ако свещеникът е зает) от 18.00 ч. срещите са с отец Михаил Манев от храм „Св. Николай Чудотворец”, дългогодишен служител в Православния център за зависими към сдружение „Отвори очи” в Аспарухово. За въпроси и записвания – г-жа М. Кръстева, тел. 0988 780 289.
    Защо се чете акатист пред иконата на Св. Богородица „Неупиваема чаша”
    Тази чудотворна икона се прославила в Русия през 1878 г. Един селянин от Тулска област, обзет от гибелната страст на пиянството, пропил всичко, което имал, и съвсем обеднял. Накрая получил парализа на краката, но въпреки това не престанал да пие. Веднъж на сън му се явил един благолепен старец, който му казал да отиде в град Серпухов, в манастира, посветен на Св. Богородица, за да се моли там пред Нейната икона „Неупиваема чаша” и да направи молебен пред нея. Тежко болният човек не се решил да тръгне на път, но светият човек му се явил още два пъти и му заповядал да стори заръчаното. Тогава селянинът, едва движейки се, тръгнал за манастира. Като стигнал там, разказал за видението си и помолил да отслужат молебен пред иконата „Неупиваема чаша”. Но в обителта никой не знаел за такава икона. Най-сетне си спомнили, че в коридора към ризницата стои потъмняла Богородична икона, на която е нарисувана Светата Чаша. Внимателно я разгледали и на гърба й открили надпис: „Неупиваема чаша”. А на една от манастирските икони, в образа на преп. Варлаам (ученик на св. Алексий Московски), болният познал тайнствения старец, който му се явил на сън. След молебена селянинът не само оздравял от тежката болест, но се избавил и от гибелната страст да пие. Вестта за чудото се разнесла навсякъде из Русия и при чудотворната икона започнали да идват хора, страдащи от пиянство (а по-късно и от наркомания), както и техните близки, за да се молят на Божията Майка за изцеление или да Й благодарят за оказаната небесна помощ. (Източник: sveticarboris.net)
    Божията майка се моли за нас, грешните и ни призовава да вкусим от Светата Чаша на Божието милосърдие, щедро раздавана, но незчерпваема, приготвена за всички, които с вяра и любов пристъпват към нея.
    Молитва към св. Богородица пред иконата Неупиваема чаша
    Преблага наша Царице, надеждо наша Пресвета Богородице, убежище за беззащитните, а за озлоблените покров. Виж нашата беда, виж скръбта ни, отвсякъде сме обсадени от изкушения и няма кой да ни избави. Помогни ни ти Самата, защото сме немощни, нахрани ни, защото сме странници, упъти ни защото сме без надежда. О, майко на всички скърбящи и обременени, ние нямаме друга помощ нито друга закрила, нито друго утешение, освен Тебе. Погледни милостно на нас, грешните и в озлобление пребиваващи, покрий ни с Твоят пречист Омофор.Та да се избавим от бедите, които ни връхлитат, и най-вече от пиянството и наркоманията.За да възхваляваме винаги Твоето пресвято име.
    Амин.
    От сайта на Духовно-просветен център "Свети Архангел Михаил"
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved