Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г

Архиерейска света Литургия и честване на Св. Атанасий Велики в храм Св. Атанасий
Архиерейска света Литургия и честване на Св. Атанасий Велики в храм "Св. Атанасий"
    На 18 януари Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи света Литургия в храм "Св. Атанасий", град Варна. Божият дом беше изпълнен с миряни, които въпреки студеното време и делничния работен ден взеха молитвено участие в богослужението. Отдаването на почит на Св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски събра не само енориаши, които редовно се черкуват тук но и гости от други църкви в града.
    След края на светата Литургия Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан отслужи празничен водосвет за здраве и благополучие на всички присъстващи. На 18 януари светата ни Църква е установила съвместно честване на двамата Александрийски архиепископи Атанасий и Кирил, които са спасили православието от двете ереси - арианството и несторианството.
    В своята проповед Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан заяви, че Свети Атанасий е този, който особено много е претърпял гонения в своето архиепископско служение. Той е имал за духовен отец Св. Антоний Велики и през целия си живот, когато е имал трудности Св. Атанасий е търсил него и за духовно ръководство и за нравствена подкрепа. Затова не случайно творчеството на Св. Атанасий Александрийски започва с житието на Св. Антоний Велики.
    Св. Атанасий Велики присъства на Първия Вселенски събор. Той ярко защитава Сина Божий, Богочовека Христос и Божественото Му достойнство и догмата за Света Троица. Той развива удивителна архипастирска дейност. Словото и животът му стават израз на добродетелта. Св. Атанасий Велики води един изключително интересен живот, който е утешение за всички нас днес, тези които са в духовно звание и тези, които не са. Той е онзи архиепископ, който е преживял толкова много безмислени и безпочвени клевети, че е имал упованието и надеждата, че това е велика милост Божия. Защото сам Христос преживя същото.

    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия

Архиерейска света Литургия и честване на Св. Атанасий Велики в храм Св. Атанасий Архиерейска света Литургия и честване на Св. Атанасий Велики в храм Св. Атанасий Архиерейска света Литургия и честване на Св. Атанасий Велики в храм Св. Атанасий Архиерейска света Литургия и честване на Св. Атанасий Велики в храм Св. Атанасий
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved