Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г

Богоявление в град Варна
Богоявление в град Варна
    На 06 януари 2017 г., Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан възглави празнична Света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“. В богосужението съслужиха свещеническото братство на храма. Молитвено участие в богослуженията и ритуалите взеха Oбластният управител на Варна, Kметът на Община Варна, Председателят на Общински Съвет, Командирът на Военноморските сили, официални лица и боголюбив народ.
    В проповедта си митрополит Йоан каза: „днес е Богоявление, днес небесата са разтворени и ние чуваме гласът на Бог Отец: „Този е Моят възлюбен Син, в когото е Моето благоволение.“ (Мат. 3:17). Ние няма да забравим думите на Христос, Който каза: „Аз и Отец едно сме“ (Иоан. 10:30), „Който е видял Мене, видял е Отца“ (Иоан. 14:9). Следователно Единосъщната, Животворяща и Неразделна Троица Отец, Син и Свети Дух в този ден се изявява пред нас. Гласът на Бог Отец, кръстещият се в река Йордан от ръката на Йоан Кръстител Господ Иисус Христос, Сина Божий, Месия, Изкупителя и Спасителя на човешкия род и слизащият, под вид на гълъб, Свети Дух върху кръстелия се.“
    В катедралния храм бе отслужен Велик Богоявленски водосвет, след което на площада бе извършен ритуал, на който бяха поръсени бойните знамена на Военноморските сили. Малко по-късно от името на Варненска и Великопреславска света митрополия бе положен венец пред паметника на Христо Ботев в Морската градина, по повод 169 години от рождението му.
    След това лития стигна до буната на варненския плаж. Всемирните води бяха осветени и Негово Високопреосвещенство изказа благопожелания към извадилия кръста, към всички съучастващи в радостния ден и поръси богомолния народ.
    34-годишният Костадин Цвятков извади Христовия кръст от богоявленските води в Аспарухово. Въпреки студеното време и силния вятър, тринадесет мъже събраха смелост да скочат в ледените води край кораб „Академик” на кея в Аспарухово.
    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия

Богоявление в град Варна Богоявление в град Варна Богоявление в град Варна Богоявление в град Варна
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved