Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г

Василиева Света Литургия в началото на 2017 година
Василиева Света Литургия в началото на 2017 година
    На 01 януари, когато честваме паметта на свети Василий Велики, Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан отслужи Света Василиева Литургия в катедралния храм „Успение Богородично“.
    В богослужението взеха участие духовното братство при храма, с предстоятел ставрофорен иконом Димитър Стоев – протосингел на Варненска и Великопреславска света митрополия, който каза в проповедта си, че днес светата Църква ни дава един пример, непоколебимият борец за Православието – свети Василий, архиепископ на Кесария, Кападокийска. Който със своя честен живот е вселил в своята душа Христа Бога. Събрал е в себе си добродетелите на много святи мъже. Кротостта на Моисей, ревността на Илия, изповеданието на Петра, богословието на Йоана, дързновението и дълбочината на Павла.
    Веднага след края на Литургията, Архиереят даде началото на молебен за настъпването на новата година. Своята проповед митрополит Йоан започна с едно слово за новата година на свети Тихон Задонски, в което пише, че е „най-добре да започнем новата година с покаяние“. Едно кратко и ясно изречение. Да си спомним за всички наши грехове, които сторихме волно или неволно, съзнателно или несъзнателно през миналата година. Да простим на нашите ближни, да поискаме прошка от тези, които сме оскърбили миналата година и в настоящата, настъпила вече 2017-та, да променяме себе си.
    Митрополитът обърна внимание на важния въпрос – работата с младежите. Варна е столица на младежта тази година. Ние трябва да можем да свидетелстваме светото Православие пред младите хора.
    За новата година, Негово Високопреосвещенство благопожела най-вече да бъде мирна, да има спокоен и благодатен дух.

    От сайта на Варненска и Великопреславска Митрополия

Василиева Света Литургия в началото на 2017 година Василиева Света Литургия в началото на 2017 година Василиева Света Литургия в началото на 2017 година Василиева Света Литургия в началото на 2017 година
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved