Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ВАРНЕНСКИ И ВЕЛИКОПРЕСЛАВСКИ МИТРОПОЛИТ КИРИЛ (1954 - 2013)
Митрополит Кирил
          Варненски и Великопреславски Митрополит Кирил (Богомил Петров Ковачев) е роден на 08 VI 1954 г. в с. Царев брод, Шуменско. Пето дете на родителите си Петър и Иванка, която след кончината на съпруга си приема монашество с името Ирина, той израства и учи в първопрестолна Плиска и през 1968 г. постъпва в Софийската Духовна семинария. След завършването й 1974 г. е изпратен на послушание в Рилската Света Обител, след което отбива редовната си военна служба и е изпратен да следва в Богословския факултет на атинския университет.
          Монашество приема на 21 VII 1972 г., като духовен старец му става Браницкия Епископ Герасим, ректор на Софийската Духовна Семинария. За иеродякон е ръкоположен на 17 XII 1972 г., а за иеромонах - на 14 XI 1976 г. от духовния си старец. В края на 1980 г. е назначен за протосингел на Сливенската Света Митрополия и е възведен в сан Архимандрит. През 1981 г. се дипломира в Софийската Духовна Академия и е изпратен на специализация в Московската Духовна Академия. Защитава дисертация на тема "Участието на Руската църква в национално - освободителното движение на българския народ през ХІХ век", заради което получава научната степен "Кандидат на богословието", което днес се равнява на "Доктор на богословието".
          До 1 IX 1986 г. е Представител на Българската Патриаршия при Московската и Всерусийска Патриаршия, след което е назначен за Игумен на Троянската Света Обител. От декември 1987 г. назначен за Главен секретар на Светия Синод и на 26 VI 1988 г. е хиротонисан за Стобийски Епископ. За Варненски и Преславски Митрополит е избран на 26 II 1989 г. От 1992 г. е член на Намаления състав на Светия Синод, а от 1994 г. до 2002 г. два мандата е Председател на Върховния църковен съвет. Наместник на овдовелия Неврокопски митрополитски престол е от 20 XII 1993 г. до IV 1994 г. и на овдовелия Доростолски и Червенски митрополитски престол от 20 XII 1993 г. до V 1994 г.
          По Божия милост пет пъти е удостоен да се поклони на Божи Гроб и светите Места, многократно в Света Гора и други православни светини в света.
          Публикува много статии и доклади в "Църковен вестник", сп. "Духовна култура", София, "Възкресение", Варна, "Журнал Московской Патриархии" и др. През 2003 г. във връзка със 125 - годишнината от освобождението на България от турско робство излезе книгата му "Принос на Руската православна църква за освобождението на България от турско робство 1876 - 1878 г.", съставляваща доклади, изнесени на различни международни и междуцърковни конференции.
Митрополит Кирил           По негово предложение, въз основа на дисертацията му в Московската Духовна Академия и издадената книга, към традиционния текст в Св. Литургия на Великия вход: "Блаженнопочившаго Освободителя нашего Императора Александра Николаевича, всех православных вождей и воинов, падших на поли брани" да се добави "вся архиереи, иереи, монахи и монахини и вся православныя християны, подвизавшихся за веру и освобождения нашего", "да помянет Господь Бог во Царствии Своем", което включва преди всичко руски и български духовници и миряни, които без да участвуват пряко във войната, са допринесли всеки с каквото е могъл за освобождението на България - със събиране на сведения за зверското потушаване на Априлското въстание, за предаването им на западни журналисти и дипломатически представители в Цариград, за разпространяването им сред руския православен народ, за събирането на дарения за пострадалите български семейства, за воюващите руски, сръбски и български дороволци в Сърбия и в последствие за действащата армия по време на войната, за организирване на санитарна помощ, хоспитали в манастири и митрополии, за военното духовенство, което с високо издигнат кръст е водило в победен бой руското воинство и т. н. и т. н., и т. н. Защото много свидни жертви е дал българският и руският народ, но не можем да не помним и мнозина, които не са загинали, но са дали своя принос, за да я има и днес България.
          Освен в Назарет, във връзка с 2000-годишнина от Рождеството по плът на нашия Господ Иисус Христос е изнесъл доклади на VIII-та лятна научна среща "Христианската идея в историята и културата на Европа", Варна 24-25 юни 2000г., на тема: "Св. Богородица и светиите - защитници на личността и държавата" и на 14 юли 2000 г. на Международната научна конференция "Славянските светии в историята на Христианската църква", организирана от центъра за славяно-византийски проучвания "Иван Дуйчев", на тема: "Светиите - защитници на националната идентичност".
Митрополит Кирил           Изнесъл публикуван на немски в брошура доклад във фондация "Про Ориенте" на ежегодния престижен симпозиум в "Palais Palffy" гр. Виена на 26.01.1993 г. на тема "Съвременни аспекти от живота на Българската православна църква", допринесъл за обективното осведомяване на общественото мнение в Европа по въпроса за разкола в Българската православна църква.
          По време на Третата магистърска лектория от 6-10.05.1998 г. в рамките на магистърска програма по катедра Европейска публична администрация на Факултет" Административни и политически науки" на Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", гр. Варна представил лекция на тема "Православните канони и взаимоотношения между Църква и Държава".
          До края на отредените му от Бога дни се труди неуморно за духовния напредък на Варненската и Великопреславска Митрополия и за благото на Българската православна църква.

Варненски и Велико - Преславски Митрополит Кирил. "Принос на Руската православна църква за Освобождението на България от турско робство, 1876 - 1878 г." Варна, 2003 г.

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved