Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

КАТЕДРАЛЕН ХРАМ-ПАМЕТНИК "УСПЕНИЕ ПРЕСВЯТИЯ БОГОРОДИЦИ"
Св. Успение Богородично           Разположена в самия център на град Варна днес катедралата "Св. Успение Богородично" е едно от най-известните постройки в града. Молитвен храм за варненци, и в същото време забележителност в маршрутите на туристите, катедралата се е превърнала в един от символите на Варна.
          Историята на тази забележителна черква се крие още в първите години след Освобождението. Православното българско население в града бързо нараствало. За да потвърдят близостта си до руската православна вяра и демонстрират отделянето си от гръцката патриаршия при първото си посещение във Варна княз Дондуков-Корсаков бил поканен от варненските общинари да присъства на тържествената служба в българската черква "Св. Архангел Михаил". Той останал дълбоко разочарован от състоянието на храма и заявил, че градът заслужава представителна черква, която да няма равна в страната. И бил готов да помогне.
Още за Катедралата
ХРАМ "СВЕТА БОГОРОДИЦА ПАНАГИЯ"
Света Богородица Панагия           Черквата е градена през 1602 г. В местността Аязмото в клоните на един бряст неизвестен българин открил икона. Неясно е как се е озовала там, но това било чудотворна икона, тъй като не се крепяла на клоните, а висяла във въздуха. Хората се решили да я снемат и занесат във Варна. И сега станало чудо, когато воловете на случайно минаващ турчин, на чиято кола натоварили иконата, отказали да тръгнат. Същото се повторило и с миналия покрай тях грък. Накрая иконата била пренесена от млад българин.
          Впечатлени от чудото хората решили, че където спрат воловете на българчето там ще построят черква. Случило се до площада в тогавашния център на града. По време на робството всички християнски храмове се градели почти тихомълком и така, че да не бият на очи. Не можели да са над два метра и това е причината храмът да е вкопан ниско в земята.
Още за храма
МОРСКИЯТ ХРАМ "СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ"
Свети Николай Чудотворец           Морският храм "Св. Николай" е построен през 1865 г. Стари хора разказвали, че причината за градежа станал даден обет пред Бога и пред закрилника на моряците св. Николай. При едно от пътуванията на варненския търговец Параскева Николау до Одеса в морето се разразила страхотна буря. Изплашеният търговец обещал, че ако стигнат живи до пристанището, ще вдигне черква и болница в чест на светеца. Запознати твърдят, че в историята на храмовете няма друга черква, построена със средствата на само един човек.
          Параскева Николау повече не се върнал във Варна, но въпреки това изпълнил даденото пред светеца обещание. Той пратил средствата и упълномощил Панко Георгиев да разполага с тях, като ги похарчи за строеж на черква и болница. Строежът започнал през 1859 г. и продължил шест години.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ АТАНАСИЙ"
Свети Атанасий           Храм “Свети Атанасий” е старата митрополитска църква във Варна. В този си вид е построен през 1838 година на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм. От него има мраморна плоча, поставена над входната храмова врата с надпис на гръцки: “Старият храм на св. Атанас, който не са го по-напред съборили Марсовите бомби, опожарен на 1836 год. 15 февруари, се е възобновил на 1838 год. 29 август.”
          На мястото на сегашния храм е имало две средновековни църкви. от средата на XIII / XIV в. Втората църква е имала украса като несебърските. При изследване на съвременното предверие на храма са открити четири зидани гробници. Според проф. Кузев тази църква е била седалище на митрополитите и през средновековието. Изглежда средновековният храм е пострадал по време на турското робство. През 16-17 век е изградена нова църква, която изгаря в 1836 г.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТА ПАРАСКЕВА ПЕТКА"
Света Параскева Петка           Градежът на черквата "Света Параскева Петка", известна на варненци само като "Света Петка", започва през 1901 г. Още стои камъкът, осветен при първата копка от митрополит Симеон. Завършен през 1906 г. храмът е осветен много по-късно от митрополит Йосиф. Историята не пази спомени за това, откъде са дошли средствата за построяването на храма. Предполага се, че заможни люде са осигурили парите.
          За разлика от повечето черкви във Варна "Света Петка" не е била разрушавана. Зографисана е едва през 1973 г., докогато, както и повечето храмове посрещала миряните с бели стени. Над образите на светците повече от година се трудили художниците Димитър Бакалски и Сергей Ростовцев. Задължителните църковни орнаменти направил зографът Александър Сорокин. Архивите мълчат и за точната дата на първата служба. Това, което е известно обаче, е, че в черквата се служело и преди тя да бъде осветена.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ ЦАР БОРИС"
Свети Цар Борис           Храмът "Св. цар Борис" във варненския квартал Аспарухово е построен през 1923 г. Няколко години преди това населението на тогавашния квартал "Сес севмез" се обръща към Варненска и Великопреславска Св. Митрополия с молба да им бъде даден свещеник, който да отслужва различните треби и да откликва на духовните им потребности.
          На 1 януари 1921 г. за пръв титулярен свещеник на новообразувалата се енория е назначен Захарий Ладински, родом от гр. Елена. Първата грижа на о. Захарий е да състави комитет, който да събере средства за построяване на църква. Така, след като се набавя известна сума, през месец май 1921 г. се поставят основите на бъдещия храм в кв. Аспарухово.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТА ПАРАСКЕВА"
Света Параскева           Малката сграда на храм "Света Параскева" е разположена в района на стара църква. Изграждането на храма е от XVII век, църквата е вторият най-стар Варненски храм.
          Храм “Св. Параскева” е бил семеен параклис на богато гръцко семейство. Търговецът имал гемия и търгувал с Венеция, Цариград, Кюстенджа. Веднъж в морето го настигнала страхотна буря. Виждайки края на своя земен живот, той започнал да се моли. Помолил се и на света Параскева, като обещал, че ако го върне при семейството му, в знак на благодарност и признателност ще построи параклис, носещ нейното име. Това и направил, завръщайки се у дома си.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ"
Свети Архагел Михаил           До отварянето на храма "Св. Архангел Михаил", богослужение на славянски език се извършвало само в черквата "Св. великомъченик Георги". На 3 април 1860 г. Иларион Макариополски прогласил в Цариград отделянето на Българската църква от Цариградската патриаршия и тази привилегия била отнета.
          След забраната във Варна се създава българска училищна община, която на 25 юли 1862 г. открива училише. Първоначалната идея била черквата да носи името на светите братя Кирил и Методий. През 1865 г. е взето решение долният етаж на училището да бъде приспособен за църковен храм. Това обяснява и нарушението на канона - храмът не е обърнат на изток. Принадлежности, необходими за църковното служение, били докарани от черквата в село Николаевка през нощта срещу 14 февруари от иконом Константин Дъновски.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР СОЛУНСКИ"
Свети Димитър           Православният храм "Св. Димитър" в квартал "Владислав Варненчик" е строен още когато кварталът бил село Владиславово. Първият опит да се издигне православен храм в селото бил още през 1884 г. Иззиданата само до прозорците сградата била изоставена и така стояла близо 20 години. Градежът на сегашния храм, носещ името на св. Великомъченик Димитър Солунски чудотворец започнал през 1902 г. и през следващите години е завършен основният му корпус. Камбанарията и притворната постройка са завършени през 1939 г.
          Характерно за черквата е разположението на солея. Той се издига на едно стъпало пред иконостаса. В аналите на църковната история е записано, че първоначално по този начин са строили само римските базилики.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ"
Свети Пророк Илия           През 1921 г. семейство Илия и Деспа Трошеви подава заявление в митрополията, че даряват четири декара земя за построяването на православен храм в кв. "Трошево". По това време кварталът бил в края на града и наброявал около 40 хиляди жители. Твърде отдалечен от централната част, жителите му чувствали необходимост от квартална черква.
          Първоначалната идея била храмът "Св. пророк Илия" да бъде вторият по големина в града след катедралата "Свето Успение Богородично". През 1922 г. започват да събират средства за градежа му, направена е първата копка, осветена от митрополит Симеон. Строежът спира поради липсата на средства. Отново се намесило семейство Трошеви, което дарява и 30 хиляди лева собствени пари. Общественият съвет решава те да бъдат използвани за построяването на по-малък храм в съседство с вече започнатия. Това е днешният храм "Св. пророк Илия", осветен пред 1926 г. От август следващата година започват редовни църковни служби.
Още за храма
ХРАМ ""СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" - КВАРТАЛ ГАЛАТА
Св. Успение Богородично - Галата           Старата църква на Галата се намираше в празното сега пространство между улиците “Княз Воронцов”, “Адмирал Грейг”, “Станчо Димитров” и е свързана с един благороден жест на искрено вярващи в Бога хора и с една легенда или истина, трудно е да се каже. Иван Георгиев от Кукеровия род в Галата имал къща на това място с четири декара земя. Една нощ съпругата му Мария сънувала, че тази къща, заедно с мястото, трябва да бъде подарена на Църквата. На сутринта, докато съпрузите обсъждали съня, кандилото паднало и това окончателно убедило семейството, че му се дава знак да извърши дарението.
          Не след дълго това станало факт и към къщата на Иван и Мария се пристроява църковен олтар, като задната му част е разширена и пригодена за църковни нужди. В една от стаите подреждат икони. Това е станало около 1920 година. Първи свещеник в тази църква става о. Георги.
Още за храма
Храм „Св. Преображение Господне”
1999 г
Храм „Св. Атанасий” - Виница
Храм „Св. Иван Рилски” - Звездица
1925 г
Параклис „Свето Благовещение"
1996 г
Параклис „Св. Пророк Илия" - Боровец
2001 г
Параклис „Св. Св. Константин и Елена" - Владиславово
Параклис „Св. Вмчца Марина" - Галата, местност Пчелина
2001 г
Параклис „Св. Св. Козма и Дамян" - Галата
2002 г
Параклис „Св. Архангел Михаил" - Аерогара Варна
Параклис „Св. Архангел Михаил" - Гробищен парк "Тополи"
Параклис „Св. Рожд. на Св. Йоан Кръстител" - Златни пясъци
2000 г
Параклис „Св. Рождество Богородично" - АГ болница
2003 г
Параклис „Св. Вмчк. Димитър" - Градски затвор
1998 г
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved