ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Митрополит Иларион Доростолски
Митрополит Иларион Доростолски
          Митрополит Иларион Доростолски, със светското име Димитър Драганов Цонев е роден на 12 януари 1913 година в град Елена. Основно и прогимназиално образование завършва в родния си град, след което продължава в Софийската духовна семинария (1933) и Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“ (1937). Подстриган е в монашество на 4 септември 1938 г. в Дряновския манастир с името Иларион от Великотърновския митрополит Софроний, а в края на същия месец в храма "Св. Архангел Михаил" е ръкоположен в йеродяконски чин от Пловдивския митрополит Кирил (по-късно Патриарх Български). На 4 ноември 1941 г. в църквата "Св.Иван Рилски" в Софийската духовна семинария е ръкоположен за йеромонах от Софийския митрополит Стефан.
          От януари 1944 г. в продължение на 13 години е протосингел на Великотърновската епархия. На 5 декември 1947 г. след решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство от Великотърновския митрополит Софроний. В продължение на една година е бил игумен на Троянския манастир, а от август 1972-1981 е игумен на Бачковската Света обител. На 21 януари 1981 г. в Пловдивския митрополитски храм "Св. Марина" е хиротонисан в епископски сан с титлата "Траянополски". От 1981 до 1990 г. заема последователно длъжностите: председател на църковното настоятелство на патриаршеския катедрален храм "Св. Александър Невски", директор на Църковно — историческия и археологически музей на българската православна църква, игумен на Троянския манастир, викарий на Варненско-преславския митрополит Йосиф, викарий на патриарах Максим и Зав.Богослужебния и Духовен надзор — отдел при Св.Синод.
          От 1990 г. до началото на 1992 г. е викарий на Великотърновския митрополит Стефан, а от 1992 до 1994 г. е управляващ Великотърновската епархия. От началото на 1994 г. епископ Иларион е патриаршески викарий до избирането му за Доростолски митрополит. На 12 октомври 2003 г. епископ Иларион е избран и провъзгласен за митрополит на Доростолската епархия.
          Автор на над 40 книги и на повече от 300 стихотворения, статии, спомени, пътеписи, беседи и поучения, част от които са събрани в отделна книга, съставителство на която е Мария Антонова озаглавена „Светлоозарени слова“, издадена през 2005 г. От началото на 2004 г. е избран за член на Съюз на българските писатели. С указ на президента на България Георги Първанов митрополит Иларион е награден с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - I степен с огърлие за особено значими заслуги в развитието и издигането ролята на богословското образование и наука в България.
          След кратко боледуване Доростолският митрополит Иларион умира на 28 октомври (сряда) 2009 година във Варна. Погребан е на 30 октомври в гробница в двора на силистренския катедрален храм „Светите апостоли Петър и Павел" в присъствието на висши духовници от страната, Румъния и Украйна и стотици миряни от епархията и страната.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved