Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" - КВАРТАЛ ГАЛАТА
Св. Успение Богородично - Галата           Старата църква на Галата се намираше в празното сега пространство между улиците “Княз Воронцов”, “Адмирал Грейг”, “Станчо Димитров” и е свързана с един благороден жест на искрено вярващи в Бога хора и с една легенда или истина, трудно е да се каже. Иван Георгиев от Кукеровия род в Галата имал къща на това място с четири декара земя. Една нощ съпругата му Мария сънувала, че тази къща, заедно с мястото, трябва да бъде подарена на Църквата. На сутринта, докато съпрузите обсъждали съня, кандилото паднало и това окончателно убедило семейството, че му се дава знак да извърши дарението.
          Не след дълго това станало факт и към къщата на Иван и Мария се пристроява църковен олтар, като задната му част е разширена и пригодена за църковни нужди. В една от стаите подреждат икони. Това е станало около 1920 година. Първи свещеник в тази църква става о. Георги.
          Дарителят Иван Георгиев си построи друга къща в мястото на нивата си. Църковното дарение на Иван беше щедро възнаградено с добро потомство, което остави след себе си. Дарената църква беше съборена около 1941 година, за да се построи по-хубава. Но докато й дойде редът, започна войната и над сто кубика камъни останаха да чакат на празното място. После дойде комунизмът, който не признаваше нито вяра, нито църкви, нито свещеници.
          Оттогава това място стоеше празно – буренясало и неугледно. Настоящата енорийска църква “Св. успение Богородично” доби днешния си вид след реставрация.

Св. Успение Богородично - Галата Св. Успение Богородично - Галата Св. Успение Богородично - Галата Св. Успение Богородично - Галата Св. Успение Богородично - Галата

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved