Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" - КВАРТАЛ ГАЛАТА
Св. Успение Богородично - Галата           Старата църква на Галата се намираше в празното сега пространство между улиците “Княз Воронцов”, “Адмирал Грейг”, “Станчо Димитров” и е свързана с един благороден жест на искрено вярващи в Бога хора и с една легенда или истина, трудно е да се каже. Иван Георгиев от Кукеровия род в Галата имал къща на това място с четири декара земя. Една нощ съпругата му Мария сънувала, че тази къща, заедно с мястото, трябва да бъде подарена на Църквата. На сутринта, докато съпрузите обсъждали съня, кандилото паднало и това окончателно убедило семейството, че му се дава знак да извърши дарението.
          Не след дълго това станало факт и към къщата на Иван и Мария се пристроява църковен олтар, като задната му част е разширена и пригодена за църковни нужди. В една от стаите подреждат икони. Това е станало около 1920 година. Първи свещеник в тази църква става о. Георги.
          Дарителят Иван Георгиев си построи друга къща в мястото на нивата си. Църковното дарение на Иван беше щедро възнаградено с добро потомство, което остави след себе си. Дарената църква беше съборена около 1941 година, за да се построи по-хубава. Но докато й дойде редът, започна войната и над сто кубика камъни останаха да чакат на празното място. После дойде комунизмът, който не признаваше нито вяра, нито църкви, нито свещеници.
          Оттогава това място стоеше празно – буренясало и неугледно. Настоящата енорийска църква “Св. успение Богородично” доби днешния си вид след реставрация.

Св. Успение Богородично - Галата Св. Успение Богородично - Галата Св. Успение Богородично - Галата Св. Успение Богородично - Галата Св. Успение Богородично - Галата
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved