ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Ловчански Митрополит Филарет
Ловчански Митрополит Филарет (26 10 1903-28 06 1960 г.)
          Блаженопочиналият Ловчански Митрополит Филарет е роден в гр. Варна от благочестиви родители и е расъл в дом и град на благочестие. От малък той е възлюбил Господа, още ранните му стъпки са били опътени към храма Божий. Първите трепети на пробудения му дух са били родени от вярата в Бога. Низът на неговите дни отначало докрай има съществения белег на еднаквостта в най-главното, а именно в богопредаността.
          Завършва средно образование във Варна. През 1924 г. се записва в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Завършва факултета през 1928 г., след което се завръща във Варна, където в продължение на няколко години е щатен енорийски проповедник. На 30 януари 1932 година е подстриган за монах от митрополит Симеон, на следващия ден за йеродякон, а на 22 юни 1933 година е ръкоположен за йеромонах.
          По-късно става протосингел на Неврокопския митрополит Макарий, като на Пасха 1934 година е удостоен с архимандритска офикия. Една година специализира канонично право в Страсбург, Франция. На 27 ноември 1938 година е извършена епископската му хиротония в катедралния храм-паметник "Св. Александър Невски". След това е назначен за викарий на Софийския митрополит Стефан. На 21 май 1939 година е избран за Ловчански митрополит и на 4 юни утвърден от Св. Синод да оглави епархията.
          След разгрома на Югославия от Германия през пролетта на 1941 година, Българската екзархия възстановява своя диоцез в присъединените от България части от Вардарска и Егейска Македония и в Западна Тракия. Временното управление на Охридско-Битолската епархия е връчено на митрополит Филарет Ловчански с помощник епископ Панарет Брегалнишки.
          Оставя трайни спомени за себе си в сърцата на епархиотите. Митрополит Филарет се отличавал със силна любов към Бога и човека. Той помагаше много на нуждаещите се. Към сълзите на хората всякога е бил състрадателен и отзивчив. Към човеците е бил почтителен, услужлив и благ, следвайки заповедта за любовта. Почива на 28 юни 1960 година и е погребан в двора на катедралния храм "Св. Троица" в Ловеч.
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved