Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ" - СЕЛО БЛИЗНАЦИ
Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци           Село Близнаци – община Аврен, се състои от двете села Горен и Долен Близнак. В село Горен Близнак, действително намиращо се в горната част на населеното място, вече има църква – православен храм „Св. Архангел Михаил”, действащ от 1902 г. За съжаление той се оказва твърде отдалечен за жителите на Долен Близнак, което им причинява известно неудобство, а и старото положение на нещата вече не отговаря на духовните стремежи на населението.
          След обсъждане с кмета на селото за необходимостта от нова църква и разглеждането на реалните възможности, решават да предприемат при помощта на община Аврен съвместна инициатива за набиране на средства и изграждане на малък храм. От голяма помощ е била вече наличната около един декар земя, дарена на общината от щедър жител на селото преди не по-малко от 30 години. С решение на Общинския съвет на Община Аврен, за строежа на църквата са отпуснати още 400 кв.м. общинска земя. Избрано е църковно настоятелство от седем човека.
          Храмът е построен по всички изисквания на канона, за което трикратно е извършвана проверка от протосингела на Варненска и Великопреславска митрополия. За образец е послужил малкият храм (параклис) „Възкресение на св. праведен Лазар” в гр. Каварна. Строежът започва през ноември 2004 год. и приключва през юни 2006 год. Тържественото освещаване на храма от митрополит Кирил е извършено на 25 юни 2006 г. и е повод за голямо местно народно празненство. Понастоящем храмът редовно се посещава от жителите на селото. В него се служи ежеседмично – в неделни дни и също така се извършват кръщенета, венчавки и др.
          По материали от сайта на Варненската и Великопреславска Света Митрополия

Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved