Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

ХРАМ "СВ. НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ" - СЕЛО БЛИЗНАЦИ
Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци           Село Близнаци – община Аврен, се състои от двете села Горен и Долен Близнак. В село Горен Близнак, действително намиращо се в горната част на населеното място, вече има църква – православен храм „Св. Архангел Михаил”, действащ от 1902 г. За съжаление той се оказва твърде отдалечен за жителите на Долен Близнак, което им причинява известно неудобство, а и старото положение на нещата вече не отговаря на духовните стремежи на населението.
          След обсъждане с кмета на селото за необходимостта от нова църква и разглеждането на реалните възможности, решават да предприемат при помощта на община Аврен съвместна инициатива за набиране на средства и изграждане на малък храм. От голяма помощ е била вече наличната около един декар земя, дарена на общината от щедър жител на селото преди не по-малко от 30 години. С решение на Общинския съвет на Община Аврен, за строежа на църквата са отпуснати още 400 кв.м. общинска земя. Избрано е църковно настоятелство от седем човека.
          Храмът е построен по всички изисквания на канона, за което трикратно е извършвана проверка от протосингела на Варненска и Великопреславска митрополия. За образец е послужил малкият храм (параклис) „Възкресение на св. праведен Лазар” в гр. Каварна. Строежът започва през ноември 2004 год. и приключва през юни 2006 год. Тържественото освещаване на храма от митрополит Кирил е извършено на 25 юни 2006 г. и е повод за голямо местно народно празненство. Понастоящем храмът редовно се посещава от жителите на селото. В него се служи ежеседмично – в неделни дни и също така се извършват кръщенета, венчавки и др.
          По материали от сайта на Варненската и Великопреславска Света Митрополия

Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци Храм Св. Николай Чудотворец - Близнаци
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved