Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

АЛАДЖА МАНАСТИР
Аладжа манастир           На 14 километра източно от Варна се намиира прочутият скален манастир "Св. Троица", наричан от населението "Аладжа", което на турски означава "пъстър". Предполага се, че манастирът е възникнал още в раннохристиянската епоха, но в сегашния си вид бил изграден едва през Х век, когато през българските земи се разпространило отшелничеството. През годините на Втората българска държава под влияние на исихасткото движение скалните манастири в България достигнали своето най - голямо развитие. Тогава и Аладжа манастир отбелязъл своя разцвет.
          Първото известие за манастира се съдържа в едно от писмата на руския археолог Виктор Тепликов, който през 1828 - 1829 г. посетил българските земи и проучил някои древни археологически паметници в Северна България. Аладжа манастир се споменава и в проучванията на К. Иречек. Първото цялостно проучване направил К. Шкорпил, който през 1889 г. изследвал пещерата и и направил конструктивен план.
          Издълбаването на манастирските помещения на два етажа продължило през различни периоди. Най - напред на първия етаж били създадени пет монашески килии, свързани помежду си с тесен коридор по ръба на скалата. Северният край на коридора завършвал с тясно стълбище, което отвеждало в неправилно четириъгълно помещение, служещо за манастирски храм. По стените на тази малка черквичка днес още личат следи от старата и живопис. В един по - късен период на горния етаж на скалния комплекс бил издълбан малкия манастирски параклис, изписан някога също със стенописни изображения. За съжаление, днес те са почти изцяло повредени.
          Писмени сведения за живота и културната дейност на Аладжа манастир през годините на Втората българска държава не са запазени. Предполага се, че той продължил да съществува и през епохата на османското владичество. Манастирът е обитаван до 1940 г., след което е музей.

Аладжа манастир Аладжа манастир Аладжа манастир Аладжа манастир Аладжа манастир
Аладжа манастир Аладжа манастир Аладжа манастир Аладжа манастир
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved