ГЛАВНА
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
КОНТАКТ
СВЕТИ БЛАГОВЕРЕН ЦАР БЪЛГАРСКИ ТРИВЕЛИЙ (ТЕОКТИСТ) - ХАН ТЕРВЕЛ

    На 27.04.2011 г. - в деня, когато точно преди 1700 г. бе издаден едиктът на император Галерий за даване правото на свобода за изповядване на християнството - този знаменателен юбилей беше отбелязан във Варненска и Великопреславска eпархия по особено тържествен начин. Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, в съслужение със своя викарий - Негово Преосвещенство Главиницки епископ Йоан, и духовници от гр. Варна и Шуменска духовна околия, освети новопостроения храм в с. Мадара, Шуменска духовна околия.
    Храмът е издигнат в чест на светия благоверен цар български Тривелий (хан Тервел), който в монашество приема името Теоктист, и на св. вмчк Георги Победоносец. По този начин за пръв път в България бе въздигнат и осветен храм в чест на великия войн и дипломат, който за големите му заслуги за отблъскване на нашествието на арабите в царствения град е провъзгласен за цар (кесар – 705 г.) от византийския император.
    Заслугите на българския владетел надхвърлят границите на неговата държава, тъй като той прекратява арабското нашествие на Стария континент. Благородниците на Европа винаги с благодарност помнели неговия принос за въдворяването на мира и спокойствието в техните страни. За съжаление вековните робства, византийското и османското, не дават възможност да се отдаде необходимото уважение и почит на един от най-големите благодетели на Европа.
    Св. преп. Паисий Хилендарски, поставяйки началото на Българското възраждане на народната свяст, само напомни на българите, че и те са имали патриарси, царе и светии, между които се упоменава и св. Тривелий. В няколко манастира и църкви се съхраняват стенописи и икони от Възраждането, изобразяващи св. Тривелий (в монашество Теоктист), но досега нямаше храм посветен в негова памет. А Мадара, където върху скалите е изобразен едноименния Мадарски конник, който се отъждествява с хан Тервел - владетел на българската държава през 701-718 г., определено е най-подходящото място за издигането на такъв храм.
    Свети благоверни царю Тривелие-Теоктисте, моли Христа Бога за нас!
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2010 "Православни ценности" All rights reserved