Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
ОСМОТО БЛАЖЕНСТВО
Осмото Блаженство "Блажени изгонените заради правда,
защото тяхно е царството небесно"
(Мат.5:10)

          Правдата е съвкупност от добродетели. Добродетелният живот се постига чрез изпълнение на Божиите заповеди. Така, че гонени за правда са онези, които са преследвани и измъчвани заради верноста им към Божиите заповеди, т.е. онези, които се стремят да живеят разумно, смирено, благочестиво. Здравият човешки разум изисква злото да бъде преследвано и наказвано, а доброто - насърчавано и възнаграждавано. Всички хора, които чрез добродетелния си живот влияят добре на обществото, би трябвало да бъдат възнаграждавани и сочени за пример на подражание. А ето, именно те най-често са гонени и унижавани. Защо се случва така?
          Св. Писание ни дава най-кратък и точен отговор на този въпрос, като казва: "Цял свят лежи в злото" (1 Йоан.5:19). Потъналите в злоба и завист хора ненавиждат добрите. Затова те се стремят при всеки подходящ случай да ги пренебрегват, ненавиждат и преследват. Всеки, който не е като тях им се струва непоносимо неприятен. Те го чувствуват като мъчително изобличение за себе си, защото на чистия фон на неговия праведен живот още по-очебийно изпъква тяхното безчестие и непочтеност.
          Който потъпква Божия закон, търси да запълни появилата се нравствена празнота в душата си с различни човешки привилегии - богатство, власт, слава, почести и високо обществено положение. Изменил на Бога и на Неговите святи заповеди, той си изработва свой собствен мироглед, своя етика на поведението си и ръководен от скрити нечисти подбуди, има свои цели в живота, които вече съвсем не съвпадат с целите, поставени на човека от Бога. Обикновенно той се съюзява и търси подкрепа за постигане на своите цели с хора, които са на неговото интелектуално и морално ниво, с тях общува и с тях се разбира много добре. Но ако случайноста го постави в близък контакт с човек, който се ръководи в живота си от Божиите заповеди, преследвайки неотклонно най-високата цел за човешкия живот - спасението на душата (1 Петр.1:9), нечестния човек няма в никакъв случай да избере такъв за свой близък и приятел, а ще се стреми да го държи по-далеч от себе си, за да не бъде измъчвана съвестта му от ярките изобличителни лъчи на праведността. В случай, че праведникът изкаже свободно мнението си, за да спре нечестивеца в злите му и подли постъпки, тогава привидната досегашна търпимост се превръща в явна вражда и преследване на праведния човек. За да не бъде обаче изобличен от обществото и обвинен в несправедливост, той започва да търси обвинения и използва клевети и доноси срещу праведника. Ако не може да ги намери, той започва да си ги измисля и разпространява. Божият праведник, колкото и да е невинен, страда само поради това, че животът му е изобличение на порочния и нечестен човек. Той може да е мълчалив и да не обича да влиза в очите на злите хора. Това е все едно, те никога няма да го обикнат, понеже не прилича на тях. Праведността и без да иска изобличава подлостите и низостите на недостойното поведение. С една дума, всеки добродетелен човек е трън в очите на порочния. Не е имало време, когато благочестието да не е било охулвано, подигравано и преследвано.
Осмото Блаженство           Обичащите божествената правда често пъти страдат поради това, че взимат сериозно думите на Св. Писание и не се съобразяват с времето, в което живеем. С това те влизат в очите на хората и си спечелват техните подигравки, хули и пренебрежение. С чистото си и открито поведение към хората те изобличават. Как тогава могат да бъдат обичани такива хора? Затова св. ап. Павел е казал: "Всички, които искат да живеят благочестиво в Христа Иисуса, ще бъдат гонени" (2 Тим. 3:12). Не е лек животът на гонените заради Божията правда. Голямо постоянство и твърдост на духа се иска, за да остане човек върху позицията на добродетелта. Много е силна злобата на порока! Но гонените и преследвани заради своя добродетелен живот имат двойна награда - и тук на земята ще изпитат радост в Светия Дух, спокойствие на съвестта и удовлетворение от съзнанието за изпълнен дълг, а и в задгробния живот - вечно тържествуване с всички поборници за Божията правда.
          Има много християни, които смятат, че като вървят по пътя на правдата и добродетелта, трябва да бъдат хвалени от всички и морално възнаграждавани. Те забравят, че земната награда свършва със земния живот, и че Бог в премъдростта Си е предвидил "...за нас нещо по-добро (Евр. 11:40) - награда на небесата, която е вечна, съкровище, което море не разяжда и ръжда не поврежда, което крадци не подкопават и не крадат" (Мат.6:20). Ние трябва да вървим неотклонно по пътя на Божията правда, да не търсим награди и признания на този свят. Напротив, трябва да очакваме скърби и гонения от страна на посредствени и ограничени духовно хора, по думите на Премъдрия Иисус Син Сирахов: "Синко, кога пристъпваш да служиш Господу Богу, приготви душата си за изкушение...Приемай на драго сърце всичко, каквото и да ти се случи, и в промените на твоето унижение бъди търпелив, защото злото се изпитва в огън, а угодните Богу хора - в горнилото на унижението" (Сир. 2:1-5). Не може да живее човек истински благочестиво и да не бъде преследван, мразен, хулен и подиграван. Трябва да се прояви търпение и смирение, за да ни въздигне крепката Божия ръка, когато дойде време (1 Петр.5:6). Смирението ще ни научи да се смятаме недостойни за награди. Това пък още повече ще предизвика Божията щедрост към нас! А търпението ще ни направи твърди в благочестието и добродетелта, което ще осигури увенчаването ни в царството небесно. Има възмездие вечно, и то е отвъд гроба. Нека не униваме, когато страдаме за Божията правда, а винаги да помним, че "...страданията на сегашното време не са нищо в сравнение с онази слава, която ще се яви в нас" (Рим.8:18).
          Голям грях против осмото блаженство е лицемерието. Има много хора около нас, които желаят винаги и от всички да се говори за тях добро. Чувствайки, че добрите са на почит и те искат да минат за добри, бидейки всъщност зли. Като виждат, колко похвали жънат любвеобилните, и те се преструват, че обичат ближните си, обичайки всъщност само себе си. Лицемерието е единственната отстъпка, която порокът прави на добродетета. Такива хора имат две лица, и винаги старателно скриват едното. Такива хора приличат на безплодната евангелска смоковница, която Иисус Христос проклел. Тя се красяла с много листа, но никакъв плод нямало по нея. Така и лицемерните хора се хвалят само с листа и с външни прояви на любезност и доброта, но никакъв плод няма в сърцата им, защото те нямат скрити добродетели. Това, което е скрито в тях е единственно зло, а това, което е открито, е празна показност.
Осмото Блаженство           За да не се стремим към суетни човешки похвали, Спасителят ни предупреждава: "Горко вам, кога всички човеци заговорят добро за вас" (Лук.6:26). Някой хора, които са свикнали с лицемерието си, не разбират тези думи на Христа. Те не само не се упрекват, но напротив, са самодоволни, че със своята гъвкавост и умение да правят компромиси, добре устройват живота си. Но трайни ли са техните успехи? Категорично не! Защото идва ден, когато ще се свърши първото действие на драмата - тяхното лицемерие - и ще започне второто действие - Божието "горко ви". Успехите на нечестните и лицемерни хора са временни и какво ще стане, когато те се свършат? А всичко земно има край! Тогава? Рано или късно те ще получат заслужено възмездие и ще бъдат посрамени и опозорени.
          Нашият Спасител Господ Иисус Христос иска от нас праведност, независимо как се държат другите хора към нас - добре или зле. Той е използвал усета ни към добро, който е останал след грехопадението в егоизма ни, за да ни научи да бъдем към околните добри. "Както искате да постъпват с вас човеците, тъй и вие постъпвайте с тях" (Лук.6:31). Човек жадува да познае истината и изпитва глад за правда. Ако се постарае да живее според Христовите заповеди, той ще утоли този свой глад и ще постигне още тук на земята жадуваното блаженство.

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved