Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
СТАР САЙТ ДО 2016 Г
ДЕСЕТИ ЧЛЕН ОТ СИМВОЛА НА ВЯРАТА
Десети член на Символа на Вярата
Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете

          Тук се говори за св. тайнства на Православната църква. Тайнствата са свещенодействия, установени от Бога, чрез които при строго определена молитвена формула, се измолват над вярващите благодатните дарове на Светия Дух. Без тия благодатни дарове човек не може да живее духовно, нито да се спаси, тъй като първородния грях, разпространил се в целия човешки род, прави хората врагове Божии. Иисус Христос, който слезе на земята, за да ни примири с Бога, основа Църквата си, в която установи да се извършват от апостолите и техните приемници св. тайнства.
          В тайнствата видимите действия на свещенослужителя се съединяват с невидимите, благодатни, тайнствени действия на Светия Дух. Поради това те се наричат тайнства. Не всеки вярващ може да извършва тайнства, а само епископите, като приемници на апостолите, и свещенниците, ръкоположени от епископите. Епископите и свещенниците извършват при това само видимите действия в тайнствата. Невидимата сила на спасителната благодат се дава при тия действия от Самаго Бога.
Десети член на Символа на Вярата           В Православната църква има седем тайнства: кръщение, миропомазване, покаяние, причащение, свещенство, брак и елеосвещение (маслосвет). В Десетия член от Символа на вярата се говори само за кръщението, но това не значи, че Църквата е пренебрегнала останалите тайнства. Св. отци, които са съставили втората част от Символа на вярата, са държали и на останалите св. тайнства и сами са ги практикували. Те са споменали тук само кръщението, понеже за него е имало спор, дали не трябва някой хора (като еретиците) да се кръщават втори път. Освен това, те са намерили за нужно да споменат кръщението като първо основно тайнство, което ни вписва като членове на Църквата и ни дава възможност да приемаме и другите тайнства.

Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2017 "Православни ценности" All rights reserved